· 

Concours rijden in Duitsland: hoe en wat?

 

Wil jij ook graag een keer starten in Duitsland, maar weet jij niet precies hoe je dit moet aanpakken? Wij hebben hieronder de belangrijkste punten op een rij gezet. Dit artikel is geactualiseerd op 22 maart 2023

 

Riding permission

Wanneer je als Nederlander wilt meedoen aan een nationale wedstrijd (dus geen FEI-rubrieken) in het buitenland, dan moet je bij de sportbond van dat land een licentie aanvragen. Om dat te kunnen doen heb je eerst toestemming nodig van de KNHS. Dit betreft nationale wedstrijden in het buitenland onder auspiciën van de betreffende buitenlandse nationale federatie. Voor deze nationale wedstrijden in het buitenland kan je een permission aanvragen, die maximaal 12 maanden geldig is. Deze riding permission is via de KNHS te bestellen en kost €21. 

 

Om in Duitsland te rijden zijn er drie opties:

1- Het aanschaffen van een gastlicentie bij de FN. Er zijn drie documenten die je dan verplicht naar de FN moet sturen: 

- Een formulier waarin een gastlicentie wordt aangevraagd. 

- Een geschreven toestemming van de KNHS (dit is de riding permission).

- Een geschreven toestemming waarin de organisatoren aangeven dat je mag starten op het evenement. 

 

Voor meer informatie en de link naar de formulieren: Gästlizenz für ausländische Turnierteilnemer

De kosten voor maximaal 4 wedstrijden zijn 84,53 en voor maximaal 8 wedstrijden 169,06. Let op, eventueel behaalde winstpunten tellen niet mee. 

 

2- Lid worden van een rijvereniging in Duitsland dat is aangesloten bij de FN. Kosten hiervan zijn afhankelijk van de vereniging zelf. Daarnaast is het verplicht om een lidmaatschap bij de FN af te sluiten. Om deel te nemen aan wedstrijden dient tevens het wedstrijdpaard te worden ingeschreven op de lijst met wedstrijdpaarden bij de FN. Vraag hier deze startpas aan.

 

3- Nederlandse ruiters die in Duitsland wonen, kunnen vanaf het begin van hun verblijf in Duitsland een wedstrijdlicentie aanvragen voor 1 jaar bij een Duitse rijvereniging. Voorwaarde is een schriftelijke toestemmingsverklaring van de KNHS.

 

Hoogtes van de springrubrieken in Duitsland

A*: 0.95m
A**: 1.05m 
L:  1.20m
M*: 1.30m
M**: 1.35m
S*: 1.40m
S**: 1.45m
S***: 1.50m

 

Daarnaast is er nog Springpferdeprüfung. Hierbij wordt de wijze van rijden/springen van het paard beoordeeld. 

 

Gezondheidsverklaring

Officieel moet je ook beschikken over een gezondheidsverklaring van je paard of pony die je kunt aanvragen bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Deze gezondheidsverklaring moet worden aangevraagd in Nederland voor vertrek naar het buitenland. Via deze digitale handleiding kan je precies zien waar aan moet worden voldaan.

 

Wedstrijdkalender

Op de Duitse wedstrijdkalender staan alle nationale wedstrijden die in Duitsland worden gehouden. Tevens is het mogelijk om onder andere op locatie, klasse en datum wedstrijden te filteren.  

 

Eisen voor entingen

Wanneer je deelneemt aan wedstrijden in Duitsland moet je paard in ieder geval zijn ingeënt tegen influenza. Daarbij moet worden voldaan aan zowel de basisvaccinatie als de onderhoudsvaccinatie. De basisvaccinatie bestaat uit drie vaccinaties:

- De eerste vaccinatie

- De tweede vaccinatie die minimaal 28 en maximaal 70 dagen na de eerste vaccinatie volgt

- De derde vaccinatie die maximaal 6 maanden en 21 dagen na de tweede vaccinatie volgt

Vervolgens moeten paarden binnen 6 maanden en 21 dagen opnieuw worden ingeënt tegen influenza. Let op, dit is anders dan in Nederland. In Nederland is het verplicht om binnen ieder jaar opnieuw te enten, in Duitsland is dit twee keer per jaar. 

 

Alle paarden die nog niet eerder tegen influenza zijn ingeënt, geen correcte basisvaccinatie hebben gekregen of waarbij de periode tussen twee vaccinaties langer was dan 6 maanden en 21 dagen, moeten voor de start van de wedstrijd opnieuw worden gevaccineerd. Voor paarden die hun hele leven al worden gevaccineerd, geldt het volgende: de vaccinaties van de afgelopen drie jaar moeten correct zijn. Dat wil zeggen dat deze vaccinaties moeten zijn gedaan met een maximale tussenperiode van 6 maanden en 21 dagen zodat het paard deel kan nemen aan wedstrijden in Duitsland. 

 

Update 22 maart 2023: Wedstrijdpaarden die aan Duitse concoursen deelnemen dienen ingeënt zijn tegen Rhino (nieuwe regel die is ingegaan per 1 januari 2023) 

 

 

 

Auteur: Lynn Wossink & Wendy Scholten