· 

Voor het eerst internationaal rijden? Hier wat tips

Voor het eerst deelnemen aan een internationaal concours, maar weet je niet precies wat er allemaal bij komt kijken? Ik krijg hier regelmatig vragen over aangezien ik betrokken ben bij de organisatie van Jumping de Achterhoek en Outdoor Gelderland. In dit artikel probeer ik zoveel mogelijk duidelijkheid te geven. Heb je nog vragen of ben ik wat vergeten? Laat het me weten.

 

FEI paspoort

  • Wist je dat je geen FEI-paardenpaspoort bij je paard nodig hebt als je in eigen land internationaal rijdt? Zorg er wel voor dat de kentekenen van jouw paard of pony in het paspoort zijn ingetekend door een FEI-paardenpaspoortdierenarts. Tevens moet jouw paard of pony geënt zijn volgens het FEI-reglement. Heeft jouw paard een buitenlands paspoort? Dan moet een Nederlandse FEI-paardenpaspoortdierenarts controleren of de kentekenen correct zijn ingetekend en dit bevestigen met een stempel en handtekening.
  • Een FEI-paardenpaspoort is verplicht als je deelneemt aan een FEI-wedstrijd in het buitenland. Met buitenland wordt bedoeld: buiten het land van vast verblijf van je paard. Een nieuw paspoort voor een paard kost 350 euro, voor een pony 174 euro (tarieven 2023). Een paspoort is vier jaar geldig en moet daarna verlengd worden.

  • Deelnemen aan de internationale ponyrubrieken? Dan moet jouw pony officieel gemeten worden. Stuur een mail naar topsport@knhs.nl om een afspraak te maken. Lees hier meer over de FEI regels ponymeten.

 

  • Bij deelname aan een internationaal concours moet jouw paard of pony tegen influenza ingeënt zijn zoals de FEI dat voorschrijft: binnen zes maanden + 21 dagen voor aanvang van een FEI-evenement.
  • De paarden en pony’s moeten een basisvaccinatie hebben gehad, bestaande uit twee vaccinaties met een tussenruimte van 21-92 dagen. Vervolgens een herhalingsvaccinatie binnen 6 maanden + 21 dagen na de tweede basisvaccinatie. Daarna dient jaarlijks een herhalingsvaccinatie gegeven te worden (oftewel 365 dagen na de laatste vaccinatie).
  •  Indien paarden of pony’s regelmatig meedoen aan FEI evenementen, dan dient binnen iedere 6 maanden + 21 dagen een herhalingsvaccinatie gegeven te worden. Let op: een paard of pony mag binnen 7 dagen voorafgaand aan deelname aan een FEI evenement niet gevaccineerd worden.
  • Heb je vragen hierover? Vraag je dierenarts of de KNHS!

Inschrijven en kosten

 

Inschrijven voor een internationaal concours doe je via jouw federatie (in Nederland de KNHS). In het vraagprogramma lees je welke rubrieken er zijn, wat het inschrijfgeld kost en hoe hoog het prijzengeld is.

 

Als voorbeeld pakken we Jumping de Achterhoek 2023:

Startgeld per paard/pony incl. 9% btw:  € 436

 

Bijkomende kosten:

Elektriciteit per vrachtwagen/caravan (mits nodig):  € 121

Afvoer mest (verplichte afdracht): € 40,00

Hooi/stro (per baal, 1e baal gratis): € 10,90

Houtvezel (per baal): € 15,30

 

Of je hooi, stro en houtvezel bij de organisatie koopt of niet, daar ben je geheel vrij in. Er zijn ook stallen die alles zelf meenemen, zodat hun paard of pony dezelfde bodembedekking en hooi heeft als thuis. Wil je een grotere stal op Jumping de Achterhoek, dan kan dat voor 60,50 euro extra.

 

Wat betreft de kosten: Als je na afloop van het concours het inschrijfgeld voldaan hebt op het secretariaat, volgt er nog een factuur van de KNHS. Voor deelname aan een internationaal concours wordt 43,25 euro per combinatie berekend voor elk volgend paard of pony. Klik hier als je meer weten over de tarieven (2023) van de KNHS en FEI-paspoorten.

 

 

Welke klassen op Jumping de Achterhoek?

 

Op Jumping de Achterhoek zijn er twee springweekenden, één voor de jeugdruiters en één op CSI1* en CSI2*. De paarden en pony’s moeten minimaal zes of zeven jaar zijn, afhankelijk van de rubrieken.

 

Jeugdweekend:

Pony’s:            Deelnemers van 12 – 16 jaar (Small Tour 1.15m, Big Tour 1.30m)

Children:        Deelnemers van 12 – 14 jaar (Small Tour 1.10m, Big Tour 1.20m)

Junioren:        Deelnemers van 14 – 18 jaar (Medium Tour 1.30m, Big Tour 1.40m)

U25:                Deelnemers van 16 – 25 jaar (Medium Tour 1.35m, Big Tour 1.45m)

Extra 1.20m rubriek voor junioren en U25-ruiters

 

CSI1*:             Rubrieken op 1.20 en 1.30m niveau

CSI2*:             Rubrieken op 1.35m, 1.40m en 1.45m niveau

 

Startgerechtigd?

 

Voor internationale deelname moet een combinatie startgerechtigd zijn in de klasse waarin men deelneemt met inachtneming van het volgende:

 

Children combinaties zijn in Children rubrieken startgerechtigd in een hogere klasse als de combinatie minimaal startgerechtigd is in de klasse Z.

Junioren combinaties zijn in Junioren rubrieken startgerechtigd in een hogere klasse als de combinatie minimaal startgerechtigd is in de klasse ZZ.

Young Rider combinaties zijn in Young Rider rubrieken startgerechtigd in een hogere klasse als de combinatie minimaal geklasseerd is in de klasse ZZ.

Voor rubrieken 1.15m dient de combinatie startgerechtigd te zijn in de klasse M

Voor rubrieken 1.25m dient de combinatie startgerechtigd te zijn in de klasse Z

Voor rubrieken 1.45m dient de combinatie startgerechtigd te zijn in de klasse 1.40m

 

Ook heb ik een keer de vraag gekregen of je van hoogte mag variëren op internationaal concours. Het antwoord is ja, mits je in dezelfde reeks blijft. Als je je aanmeldt voor de CSI1*-wedstrijd mag je alleen in de CSI1* klassen van start en wisselen tussen small, medium en big tour. Dat geldt dus ook voor de CSI2*-wedstrijd. Wil je de Grote Prijs rijden, zorg er dan wel voor dat je meedoet aan de Grote Prijs kwalificatieproeven.

 

 

Niet vergeten!

 

Elk internationaal concours begint met een vetcheck (foto) waarbij een FEI-dierenarts kijkt of jouw paard of pony ‘fit to compete’ is. De keuring bestaat uit een stukje stap en draf van en naar de dierenarts toe. Vergeet niet een hoofdstelnummer mee te nemen. Op het moment dat jouw paard of pony ingecheckt is, moet je het hoofdstelnummer bevestigd hebben aan het halster, hoofdstel of dekje. Dus ook als je een wandelingetje aan de hand gaat maken!

 

Verder: vergeet vooral niet genieten van het internationaal concours en doe vooral mee om veel ervaring op te doen voor zowel jouw paard als jezelf. Leg de lat niet meteen te hoog de eerste keer en rijd zoals je ook op een lokale wedstrijd zou doen! Oftewel: niet anders dan anders. Heel veel succes en plezier.