· 

Wormen, VITALstyle en darmbalans...

"Heb je iets om te geven om de darmflora te ondersteunen?" Mijn dierenarts kijkt me aan. Een driejarige merrie die we laatst ontwormd hebben, krijgt nog een extra anti-wormmiddel. Ze heeft namelijk nog steeds diarree. Wie de dader is, is duidelijk. Kleine rode bloedwormpjes. Lastige krengen zijn dat, vies ook. De rillingen lopen je over de rug als je die dingen in de mest ziet zitten. Maar ja, je hebt er zo nu en dan mee te maken, net als dat een hond of kat wormen kan hebben.

 

Ondanks een strak ontwormingsschema in de opfok hebben deze jongens (en meiden) de wormpasta overleefd. Ze kunnen zich heel lang sneaky verstoppen in de darmwand en zich laten inkapselen door het lichaam (soms wel drie jaar lang las ik hier). Tot ze een seintje krijgen dat de kust veilig is en het buffet geopend. Ja, dan is het feest, alleen niet voor je paard. Mijn jonge merrie raakte sloom. Gewoon niet passend bij de leeftijd. Dat was al verdacht, maar ze zag er wel stralend uit. Dik zat, glimmend in de vacht. Dan denk je niet meteen aan wormen, toch? Maar dan die waterig mest, dat is niet goed. En die stalmuren, die zien er ook niet uit. We blijven maar schrobben.

 

Na de eerste wormenkuur van Equest verlieten de eerste rode rakkers al het lichaam. Yuk! Vanmorgen heeft de dierenarts mijn merrie nog één keer behandeld. Met daarbij het advies om een supplement erbij te geven. Yes, heb ik in huis! 

 

VITALstyle

Misschien heb je de story op mijn Instagram en Facebook wel gezien afgelopen weekend? New on the menu: VITALstyle. We zijn een samenwerking begonnen! Hilde Dokter nam namens het bedrijf contact met me op. Of ik supplementen van VITALstyle.nl wilde inzetten? Ja natuurlijk, maar ik ben best een leek op dat gebied. Electrolyten en Neutradex voor hard zwetende en werkende paarden gebruik ik regelmatig, maar verder zie ik al gauw door de bomen het bos niet meer. Zoveel keus, het klinkt allemaal goed en gezond, maar soms ook prijzig voor je portemonnee. En helpt het wel?

 

Expertise

Wat heb ik nodig? Euhm, ik draai de vraag om. Ik beschrijf in het kort mijn paarden die ik onder het zadel heb. Die is zus en die is zo, dit is mijn programma voor de vierjarige springpaarden, dit is hoe het ervoor staat met m'n driejarige die wormen heeft/had en dan heb ik nog een dressuurmerrie voor sport én embryotransplantatie, toch een pittige combi. Even later een mail van Hilde terug: Met een kant en klaar advies per paard van VITALstyle. Daar heb je nog eens wat aan. Niet zelf puzzelen en twijfelen, maar de experts hun werk laten doen.

 

Aangepaste menu's

De menu's zijn vandaag aangepast. Mijn jonge merrie krijgt nu een korte kuur DarmBalans, vijf dagen een hoge dosering. De darmflora raakt vaak uit balans door voerwisselingen, een wormkuur (check) of koliek en DarmBalans moet het evenwicht weer herstellen. Verder krijgt ze ImmunoBoost voor een weerstandsboost en stappen we straks over op de OerBalans (een heerlijk geurend brokje met vitaminen en mineralen) als basis. 

 

Hopelijk knapt de merrie snel op met deze ondersteuning! Komende tijd ga ik jullie meenemen in de andere cases, want ik denk dat het best interessant is om op deze manier van elkaar te leren.