· 

Facebook hit: Het verhaal van de knappende hackamore

Op Facebook is hij al zo'n 16.000x gelezen. Een spannend verhaal om nog eens terug te lezen!

 

12 juni 2021: Ken je dat? Zo'n week die je liever overslaat?  

 

  • Het begon maandag met een veulen met koliek dat naar de kliniek moest (hij is weer beter, maar de bazin is enigszins angstig voor de dierenartsrekening)
  • We gingen donderdag verder met een hoef in m'n gezicht bij het scheren van een vierjarige (ja klopt, ik stond op een stomme plek). Gelukkig maar een schaafplekje.
  • Donderdag kreeg Lily hoge koorts (nog steeds mee aan het dokteren)
  • Vanmorgen sprong een tweejarige hengst vol op m'n voet die nu dik en blauw is
  • En vervolgens brak bij het rijden een riempje van de hackamore, viel het hoofdstel af en zat ik Toos-Stuurloos op Jocelyn Brown, die eindelijk haar roeping kon invullen: Doen alsof je op Duindigt bent... 🏇

Op concours heb ik het wel eens gezien. Een bit dat breekt of een teugel die knapt. En dan van die stoere ruiters die met een hand aan een bakstuk het parcours verder afmaken of in elk geval veilig kunnen afstappen 💪 Super cool, maar ik had helemaal niets! Ja, een stuk leer voor de boeg, maar daar durfde ik niet aan te trekken. Stel dat dat ook zou knappen. Zit je daar met lege handen en een paard onder je dat op hol is. Ja, ik had zeeën van tijd om overal over na te denken. Dit avontuur duurde wel even...

 

Goed, ik had een paar gelukjes:

1 - Ik reed in de 30 x 70m losrijpiste en niet in de immens grote baan op PSC Lichtenvoorde

2 - We zaten in de linkergalop toen de Hackamore brak. Wie de losrijpiste in Vragender kent, weet dat er twee uitgangen zijn: 1 doorgang naar de grote piste en de (open) poort richting parkeerplaats. Zit je in de rechtergalop, dan ben je snel, heel snel de baan uit!

 

Jocelyn ging ronde na ronde full speed op de omheining af. Eerlijk is eerlijk, da's niet grappig. Ze gaat springen! Daar is ze dol op. Ik weet het zeker. Net voor de omheining gaf ik haar steeds een klap met m'n rechterhand op de rechterkant van haar hoofd, in de hoop dat ze op tijd naar links zou afdraaien. Het lukte! Maar ze ging er niet langzamer van galopperen. Ze gaf er nog een beetje gas bij.

 

We bleven maar galopperen en galopperen en... galopperen. Te hard om eraf te springen. Wel 50x vroeg ik me af: Laat ik me aan de linkerkant of rechterkant vallen? Het gaat allebei zeer doen, maar welke het minste? Ik kon maar niet beslissen 🤔 Ken je dat gevoel? Dan maar blijven zitten en die engeltjes op je schouder strak in de ogen aankijken. Red mij! Doe iets!

 

De hulptroepen, die het renpaardenfeest vanuit de grote piste aanschouwden, kwamen er godzijdank aan om deze reddeloze en best zielige amazone het leven te besparen.

 

Stoere Sjoerd kwam als eerste in de baan, spoorde zijn ros aan in galop en probeerde voor me uit te galopperen om Jocelyn af te remmen. Geen kans. Er naast galopperen had ook niet het gewenste effect. Jocelyn zat in haar Duindigt-droom. Hij stapte af en probeerde me diverse keren met z'n paard bij de poort af te remmen en in te sluiten. Jocelyn gaf nog niet op. Ze had de tijd van haar leven. Daar ging ze nog even van genieten!

 

Ik bleef haar maar slaan tegen haar hoofd om linksaf door te blijven draaien, maar ik voelde ook dat het minder effect begon te krijgen. Haar rechteroog loerde al naar de doorgang richting de grote piste. En daar was Meesterlijke Melvin, ingelicht door Magnifieke Micky om te komen helpen. Net op tijd op de juiste plek om te voorkomen dat ze de zee van ruimte op zocht.

 

Nog wat rondjes verder waaide de door Sjoerd gesloten poort richting parkeerplaats en stallen open. Oh nee! En ja hoor, Jocelyn zag het ook, remde af en dacht: tijd om naar stal te gaan! Misschien zijn er wel brokken? Maxime en Micky bedachten zich geen moment en blokkeerden de uitgang met hun paarden. "Spring eraf, snel, nu. NU!", hoorde ik Maxime Maximaal roepen. De plek was er niet naar, maar ach, laat ik maar luisteren. En daar vloog ik. Met de elegantie van een zeekoe de omheining in. Au, schaaf- en brandplekken. Maar swa, dit had anders kunnen aflopen 😓

 

Durf ik ooit nog met een hackamore te rijden?

 

Dank je dank je dank je Sjoerd Kommers, Maxime van Andel, Micky Morssinkhof en Melvin Greveling voor jullie hulp. Zoooooo blij dat jullie er waren!!! 🙏🙏🙏🙏

 

En Jocelyn? Die was van bruin naar wit verkleurd (van het zweet). Ze had haar beweging wel gehad voor vandaag...