· 

Noodkreet besmette springstal: "Sluit de deuren en laat geen paarden of mensen in en uit gaan"

Het lijkt een relatief rustige dag omtrent het nieuws rond de rhino-uitbraak, maar dat wil niet zeggen dat we de aandacht mogen verslappen. Een Duitse springstal laat via de whatsapp weten dat ze dag en nacht knokken tegen het virus.De stal is hermetisch afgesloten, waardoor de kans op verdere besmetting is ingeperkt. Eén deze dagen zullen ze zelf met een update naar buiten komen. Eén ding is zeker: het gaat daar niet goed en het virus is vanuit Valencia meegebracht.

 

"Vertel iedereen dat ze hun stal moeten sluiten. Laat geen paarden of mensen in en uit gaan! Ik kan de woorden gewoon niet vinden over wat er bij ons op stal allemaal gaande is met de paarden. Het is vreselijk."

 

 

Laatste updates 

Springruiter Carl-Walter Fox laat vanuit Valencia aan World of Showjumping weten dat de dierenartsen vooruitgang boeken bij de zieke paarden nu ze beter weten hoe het virus reageert en welke patronen ze laat zien. Wel merkt hij op dat het gevaar nog niet is geweken. De dierenartsen staan de paarden nog steeds dag en nacht bij.

 

Franse reinigingsspecialisten zijn vandaag aangekomen om de ruiters te helpen met het zo goed mogelijk schoonmaken van de stallen om het verspreiden van het virus te reduceren. Eindelijk zijne r ook nieuwe stallen aangekomen, zodat de paarden in kleinere groepen ondergebracht kunnen worden. Doorstaat een groep de quarantaine zonder problemen, dan mag deze naar huis.

 

Crowdfundings

Ondertussen heb ik nog eens contact gehad met de twee crowdfundings. Reiter helfen Reitern heeft al ruim 30.000 euro opgehaald. "De eerste leveringen zijn inmiddels aangekomen in Valencia. Begin volgende week vertrekt er nog een volle vracht die kant op. Het geld dat we inzamelen besteden we aan producten die de ruiters en dierenartsen nodig hebben. Ook zijn er veel dingen die ter plekke ingekocht worden, zodat de levering sneller plaatsvindt", vertelt Barbara Berger, partner van de Duitser Axel Milkau die in Valencia is.

 

De opgerichte foundation is niet bedoeld om de hotelovernachtingen van de ruiters of alle dierenartsrekeningen te betalen. "Het is opgericht voor het materiaal voor medische zorg dat ter plaatse minimaal is of in sommige gevallen volledig ontbreekt, omdat het voor de mensen ter plaatse meer dan moeilijk is om aan bepaalde goederen te komen en omdat ze 24 uur per dag samen bezig zijn. Om te vechten voor de gezondheid van de 80 paarden die symptomen vertoonden of nog steeds tonen. Met de donaties willen we de komende weken de best mogelijke medische zorg in stand houden en verzekeren."

 

Dan is er nog een geldinzameling van de Nederlandse Suzzie Ruiter om desinfectie in Valencia te krijgen. De teller staat op ruim 16.000 euro. "Al het extra geld wordt gebruikt voor de spullen die men daar nodig heeft. Zo liet iemand weten dat de dierenartsen zich niet verkleden in de 'rode zone' en willen we pakken meenemen die ze aankunnen bij het behandelen van een ziek paard. Deze kunnen na gebruik weer gedesinfecteerd worden", vertelt ze. "We inventariseren regelmatig wat ze nodig hebben, zodat we dit kunnen meenemen naar Valencia. Zelf zal ik er naar verwachting dinsdag zijn." 

 

Dus, heb je een paar euro over? Help de ruiters en paarden!