· 

Paniek op de Sunshine Tour om rhino

Ruiters vluchten vanavond weg van de Sunshine Tour in Vejer de la Frontera, de springtour die nog mocht doorgaan. Diverse bronnen hebben lieten me weten dat er een paard positief getest is op of verdacht wordt van EVH-1. Zie verderop een reactie namens de organisatie!

 

In elk geval zijn er vanavond veel vrachtwagens in no-time weggereden met paarden. De ruiters zouden al niet meer op de paspoorten wachten en vertrekken zonder gezondheidspapieren. Er zijn ook ruiters die blijven omdat ze weten dat vertrek zonder de verplichte documentatie voor grote problemen kan zorgen. Bovendien weten velen niet waar ze een tussenstop zouden moeten inlassen.

 

Begrijpelijk is het vertrek wel. De zorg voor de paarden startte in Valencia bijvoorbeeld laat op en er zijn veel minder gespecialiseerde klinieken in Spanje dan in bijvoorbeeld Nederland, België en Duitsland. Het is alleen te hopen dat het virus niet onder de concourspaarden heerst en zo makkelijker verspreid wordt.

 

Deelnemer Frank Schuttert laat om 20.00 uur via whatsapp weten dat er 'veel onzekerheid is en dat er veel verschillende verhalen zijn'. Hij kan er verder nog weinig van zeggen.

 

Ondertussen heeft de organisatie van de Sunshine Tour laten weten de tour op zondag te beëindigen.

Update namens organisatie 21.10 uur: "Er is een paard gedetecteerd met neurologische verschijnselen, ondanks dat het negatief getest is op het virus. Dit paard staat sinds 26 februari twee kilometer van het wedstrijdterrein geisoleerd."

 

"Het paard kwam rechtstreeks vanuit België naar de Sunshine Tour en sprong mee in de eerste en tweede week en op de eerste dag van week drie (maandag 22 februari). Op vrijdag 26 februari meldt de persoonlijke dierenarts van het paard bij de organisatie dat één van zijn paarden koorts heeft. Deze gaat onmiddelijk in quarantaine en de FEI wordt op de hoogte gesteld."

 

"Aanvankelijk leken de symptomen te reageren op een piroplasmose-infectie. De bloedtest en PCR voor rhino waren beide negatief. Na een aantal dagen verdween de koorts. Vandaag, 4 maart, vertoonde het paard voor het eerst neurologische symptomen. Om 16.30 uur is besloten om de Sunshine Tour op zondag te beëindigen."

 

Een amazone die anoniem wenst te blijven stuurde me video's van de vertrekkende deelnemers.