· 

De Watermolen en Horses2Fly sturen medicatie naar Valencia

Aspirinepoeder, spuiten, naalden en vitamine C worden morgenochtend met een koerier naar Valencia gestuurd. Paardenkliniek De Watermolen en transportbedrijf Horses2Fly hebben de handen ineengeslagen en sponsoren deze producten.

 

“We hebben vanaf de eerste dag contact met Micky Morssinkhof en Melvin Greveling om hun paarden zo goed mogelijk te ondersteunen en bij te staan met advies. Maar we willen natuurlijk veel meer doen”, vertelt Jana Predanic, namens De Watermolen in Haaksbergen.

 

Alex Nijboer van Horses2Fly was één van de eerste bedrijven die contact met mij zocht nadat ik berichtte over de Rhino-uitbraak. “Wendy, kunnen we helpen? Is er voer nodig? Medicatie? Moeten er straks paarden opgehaald worden? Roep het en we springen bij. Deze ellende moeten we met z’n allen oplossen”, vertelt hij.

 

Tegen bloedstolsels 

Er wordt alvast tien kilo aan aspirinepoeder naar Spanje gestuurd, waar vijftig paarden tien dagen lang gevoerd van kunnen worden. “Voor de paarden die koorts hebben maar nog geen neurologische verschijnselen”, vertelt Jana Predanic. “Het werkt als een bloedverdunner. Het virus zorgt namelijk voor bloedinkjes in de ruggenwervels, wat stolsels worden en die belemmeren het ruggenmerg. De asperinepoeder werkt tegen het vormen van de stolsels.”

 

Update Micky 

Ondertussen wordt het heel iets rustiger in de stallen in Valencia. “Er staan nu dertien paarden in de nabijgelegen kliniek, dus er hangen hier minder in de tuigen. Die keiharde frontatie, die vreselijke beelden, die hebben we nu niet meer”, vertelt Micky Morssinkhof. “Het lijkt vandaag wat stabieler te zijn, al durf ik dit bijna niet uit te spreken. De incubatietijd zou zes tot twaalf dagen zijn. In die periode kunnen ze symptomen ontwikkelen. Het is per week bekijken hoe het met de paarden gaat.” Goed om te weten is dat het paard circa twee weken na besmetting het virus uitscheidt en in die periode besmettelijk is voor andere paarden.

 

Inmiddels pakt ook de landelijke pers het gebeuren op:

RTL Nieuws: 'Ik zag ze voor mijn ogen doodgaan'

NRC: Wéér zit een virusuitbraak de paardenconcoursen dwars

Gelderlander: 'Grootste nachtmerrie die er is'