· 

Mario Everse: “Als je de beelden ziet, moet je Spaanse tours nu niet opzoeken”

Als vannacht de klok 12 uur slaat zullen de eerste vrachtwagens met paarden de Sunshine Tour in Vejer de la Frontera verlaten. De Spaanse overheid heeft vandaag groen licht gegeven voor het vertrek van het concoursterrein waar nog geen rhino-gevallen zijn geconstateerd. Mario Everse, met zijn familie en team in Spanje aanwezig met diverse Youhorse.auction veilingpaarden, zal opgelucht zijn als alles weer veilig thuis is.

 

“Toch vertrekken wij pas dinsdagochtend. Het was namelijk aangegeven dat we niet eerder dan op deze ochtend mochten weggaan”, vertelt hij. “We voelden best wel een bepaalde spanning. Gaan we vannacht ook rijden en rijden we de vrachtwagens zelf naar huis? Of houden we ons aan het plan en wachten we op de ervaren chauffeurs die gewend zijn om dit soort lange afstanden af te leggen. Ik denk dat het veiliger is om dat tweede te doen.”

 

Op de Sunshine Tour is er vanuit de concoursorganisatie weinig gecommuniceerd over de toestanden die zich in Valencia afspelen. Tot zo ver zijn er nog geen positieve gevallen van EHV-1 geconstateerd, wel zijn er paarden die vanuit Valencia overkwamen in quarantaine geplaatst. “Het enige wat we eigenlijk weten is dat er geen nieuwe paarden meer voor de tour geaccepteerd worden totdat ze negatief getest zijn. Er is wel een paard overleden op de Sunshine Tour, wat ons allemaal op scherp zette, maar dit had niets met het virus te maken maar met koliek.”

 

De rhino-uitbraak is is het gesprek van de dag in de paardenwereld en zo ook op de Sunshine Tour. “Het is vreselijk. We moeten er niet aan denken dat het ons gebeurt. We hebben allemaal de beelden gezien vanuit Valencia en daar schrik je van. Geen enkel concours is op zoiets ingericht. Wat je ook doet, het is altijd te weinig. Het is net als de Corona bij de mensen. Ik ben een aantal keren gebeld door Nederlandse ruiters die twijfelen of ze nog naar Oliva zouden afreizen. Maar als je de beelden ziet, heb ik niet het gevoel dat je de Spaanse tours nu moet opzoeken. Blijf thuis!”

 

Dan was er nog een dilemma: Geef je de paarden op de terugweg een tussenstop om uit te kunnen rusten in vaste stallen met het risico dat er een besmet paard in die stallen heeft gestaan of rijd je in één streep door naar huis? “Ja, dat is nog wel een dingetje. Ik weet dat er mensen zijn die naar privéstallen zijn gereden om daar te overnachten in plaats van de professionele rustplaatsen. Maar ik heb die mensen gesproken, ze hebben toegezegd dat ze elke stal na vertrek zeer grondig desinfecteren en daar moeten we nu maar op vertrouwen. Het alternatief is dat de paarden 32 uur lang met de vrachtwagen reizen, met kans op reisziekte, en oververmoeide chauffeurs. Dat wil je ook niet.”

 

Bij aankomst gaan de paarden op Stal Everse in een aparte stalgedeelte uit voorzorg. “We zorgen dat daar alleen mensen komen die daar werken en die niet naar de andere stal gaan. Een soort van quarantaine op eigen terrein. Gelukkig zijn alle paarden topfit en hebben we een goede tour gehad. Dertien paarden worden maandagavond 1 maart online geveild. Ze hebben goed gesprongen. Het was van tevoren best spannend om zo transparant te zijn. Elke concoursrondje kan je terugkijken. Maar ik wist dat we met een stel lekkere paarden van huis gingen, paarden waar we zelf in geloven. Dat werd alleen maar bevestigd in Spanje!”

 

De online veiling Youhorse.auction heeft twee veilingdagen. Op maandag worden de ‘Spanje paarden’ geveild, op dinsdag 2 maart de paarden die in Nederlands in training bleven. Kijk op www.youhorse.auction voor de collectie.

Auteur: Wendy Scholten