Vrijdagavond 26 februari telefoon: "Wendy, wat krijg je mee van Valencia?" "Nou, eigenlijk niet heel erg veel." "Weet je wel dat het daar enorm uit de hand loopt? Hoe kan het dat we daar nog maar zo weinig over lezen?" Ik had 's middags De Paardenkrant / Horses.nl al ingelicht, maar zag nog niets online en besloot zelf ook een belrondje te doen.
** NO ENGLISH ARTICLE AVAILABLE, YOU CAN TRY GOOGLE TRANSLATE **
Vanmiddag is er een artikel op Horses.nl gepubliceerd. Voor Premium-members. Logisch, want journalisten moeten ook betaald worden. Echter, voor mijn info heb ik geen vergoeding gevraagd omdat ik vind dat iedereen op de hoogte mag en moet zijn wat een uitbraak van Rhino met je paard(en) kan doen. Daarom wil ik mijn deel van het verhaal openbaar zetten.
Feit is dat de uitbraak verre van onder controle is. Donderdag 18 februari staken geruchten op dat er een virus heerste op het meerweekse concours in Valencia, op zondagmiddag werd de internationale tour stilgelegd tijdens de Grote Prijs. Een deel van de ruiters was al met hun paarden vertrokken, de meesten naar huis, sommigen naar een andere spring tour. Nu - bijna een week later - staan er nog ruim 150 paarden op stal die niet mogen vertrekken. De FEI liet gisteren weten dat 72 paarden klinische symptomen van EHV-1 vertonen. Zeventien van de 47 geteste paarden waren positief op Rhinopneumonie.
Grote tekorten
Ondertussen is de situatie aan het escaleren. De dertig harnassen waarmee de paarden ondersteund worden om in de benen te blijven, zijn niet genoeg. Paarden worden weggevoerd en enkele zijn al overleden, waaronder Casta Lee van de Duitse springruiter Tim-Uwe Hoffmanns. Er zijn te weinig dierenartsen en er is te weinig medicatie. De FEI heeft aangegeven vijf extra dierenartsen te sturen. Boven de stallen worden metalen raamwerken gerealiseerd om de harnassen aan op te hangen.
Pas sinds gisteravond (!) hebben de ruiters ter plekke voor elkaar gekregen dat de 48 koortsvrije paarden apart van de 102 paarden met koorts gehouden worden. "Koortsvrij betekent niet automatisch virusvrij, dus we zijn nu samen met een andere ruiter zelf PCR-testen aan het doen", vertelt Melvin Greveling, ruiter en vriend van Micky Morssinkhof. Zij hebben twaalf paarden in Valencia staan. Alle handelingen worden nauwlettend in de gaten gehouden door politieagenten die in de stallen en op het concoursterrein zijn.
Henk Nooren
Aangezien de stal van Henk Nooren ook in Valencia was, was ik benieuwd naar zijn visie en ervaring. De beschuldiging vanuit de Valencia-ruiters dat de FEI niet genoeg zou doen, legde hij ook meteen neer. "Nee, de FEI doet meer dan wat je van ze mag verwachten." In elk geval is het FEI Entry System heel waardevol gebleken, want een paard is hiermee eenvoudig te volgen. Bij de paarden die van Valencia naar de tour in Vejer de la Frontera trokken, gingen al snel de alarmbellen rinkelen.
Melvin Greveling is het op dit punt niet met Henk Nooren eens. "De FEI is zondag vertrokken en vandaag, zaterdag, is pas de eerste dierenarts van de FEI gearriveerd. Zeer, zeer slecht. Daarnaast zijn we ook teleurgesteld in de KNHS, want die doet ook niets voor ons. Ik heb maandag één telefoontje van de KNHS gehad, terwijl andere federaties continu in contact zijn met de ruiters om ze te helpen waar het ook maar mogelijk is."
Henk Nooren heeft de tour in Valencia van schoonzoon Giampiero Garofalo voortijdig afgebroken. “Ik was daar vorige week donderdag en hoorde allerlei geruchten. Gamp, bereid je erop voor dat je vrijdagavond of zaterdagochtend weggaat want dit gaat niet goed. We hebben een dierenarts gevraagd om de paarden twee dagen te komen temperaturen en we kregen groen licht. Op zaterdag zijn ze vertrokken, op zondagmiddag ging alles in Valencia op slot. Thuis hebben we de concourspaarden uiteraard uit voorzorg afgezonderd van de rest en een eigen groom gegeven.”
Uit Valencia vertrekken is nog niet zo eenvoudig. De paarden moeten twee keer negatief testen met een tussenperiode van 7 dagen. Zolang er positief getest wordt, blijf je in quarantaine. “Heel vervelend, maar je kan niets anders dan het protocol volgen als je daar bent met je paarden en hopen dat ze de Rhino goed doorstaan", vertelt Henk Nooren.
De familie Morssinkhof heeft vandaag via Paardenkliniek De Watermolen extra medicatie ontvangen en een harnas en stuurde per direct een koerier richting Spanje. "De harnassen hebben we niet nodig voor onze eigen paarden. We hadden er wel meer willen sturen, maar ze waren niet te vinden in de omgeving", probeert Eric Morssinkhof een bijdrage te leveren.
Andere concoursen
Ondertussen stijgt ook de spanning in Oliva en op de Sunshine Tour in Vejer de la Frontera, waar ruiters met paarden zijn die eerst in Valencia aan de start kwamen. “In Vejer staan 2.500 paarden en niemand mag weg tot zondag. Als de ‘Valencia-paarden’ daar positief testen, zitten ze in de quarantaine. Als de tweede test ook positief is, blijft iedereen daar voor een paar weken.” Mario Everse is op de Sunshine Tour en liet weten dat de paarden op z'n vroegst dinsdagochtend mogen vertrekken, mits er geen positieve gevallen zijn.
Fraude met enten
Henk Nooren verbaast zich allerminst over de Rhino-uitbraak. “In de volbloedwereld speelt dit al vanaf november, dus het was wachten tot het onze concoursen
zou bereiken. Hoe meer we van die tours doen, met duizenden paarden uit heel veel verschillende landen op één locatie voor weken aan een stuk, hoe groter de kans is op dit soort uitbraken. In
Frankrijk is het al verplicht is om te vaccineren tegen Rhino, maar bij ons nog steeds niet. Dat is al heel opmerkelijk. En dan hebben we het nog niet eens over de fraude die gepleegd wordt met
het invullen van de gebruikelijke influenza injecties. Ik heb hierover tien dagen geleden nog aan de bel getrokken bij de FEI. Zolang mensen het enten niet serieus genoeg nemen, komen we niet van
dit probleem af. Net als dat er volop gefraudeerd wordt met fake Covid-test, zodat men toch nog kan vliegen. Het indammen van dit soort virussen wordt dan wel heel lastig.”
Bron: Wendy Scholten / FEI / Horses.nl
Interessante stellingen:
De Paardenkrant in december 2018: Moet vaccinneren tegen rhinopneumonie verplicht worden?
Bit Magazine in oktober 2020: Paardenarts De Bruijn: "Met zijn allen enten tegen rhino"