· 

Lily WS ster en in De Paardenkrant

De driejarige dressuurmerrie Lily WS (George Clooney) is op de stamboekkeuring in Varsseveld ster verklaard met 75 punten voor exterieur en 80 voor beweging. Daarmee scoorde ze het hoogste van de dag. Reden voor De Paardenkrant om daar aandacht aan te wijden...

 

Wendy heeft Lily WS in eigendom met haar moeder Wilma Medze. Lees het artikel door Esther Berendsen hier onder. De foto's zijn gemaakt door Ramon.

VARSSEVELD – Het plan was om Lily WS(George Clooney x Johnson) als drie- of vierjarige te verkopen. Maar het liep anders. De merrie van Wendy Scholten en haar moeder Wilma Medzewerd (kort) voorbereid op de stamboekkeuring, behaalde daar de hoogste punten en is inmiddels drachtig van Secret. “Het is echt een hele fijne merrie.”

 

Lily, die in Varsseveld 75 punten voor exterieur en 80 voor beweging scoorde, is gefokt door Judith Korenberg in Winterswijk Woold, die de fokkerij van overleden schoonvader Wim Wijnveen heeft overgenomen.Wendy Scholten ging bij hen al meerdere keren shoppen en kocht al vier veulens uit dezelfde stam.“Ik ken de grootmoeder van Lily, een hete merrie van Scandicx Mantovani. Ik heb haar ook weleens gereden en was behoorlijk onder de indruk van haar kwaliteiten.Ze liep B-dressuur,maar de piaffe en passage schudde ze zo uit haar mouw. Daar wil ik een keer een veulen van, dacht ik. Dat werd Giovanni (Ampère x Scandic), waar ik nu Prix St.Georgesmee rijd en de Grand Prix hoop te halen. Ik heb daar zoveel schik van, dat ik later nog drie veulens uit die stam kocht. Lily komt uit een Johnson-merrie. Een prachtige grote, royale merrie waar je naar blijft kijken. Toen ik haar veulen Lily zag, wist ik dat ik haar moest hebben. Ze had een geweldig achterbeengebruik. Dat heeft ze nog steeds. De jury zei meerdere keren dat ze zoveel tritt heeft.”

 

Minstens zo’n kick

Naast het achterbeen is het karakter het grote pluspunt van paarden uit dit lijntje, weet Scholten. “Giovanni bijvoorbeeld is ontzettend meewerkend. Ik moet zelf nog heel veel leren op dit niveau. Maar als een paard zo werkwillig is en het gaat steeds iets beter, krijg ik minstens zo’n kick van dressuur rijden als van het springen. Lily heeft hetzelfde prettige karakter; het is echt een hele fijne merrie. Het voorbeen is misschien niet zo spectaculair, maar ik weet uit ervaring dat dat wel goed komt als ze verder doorgetraind zijn. Als ze meer op de achterhand komen, wordt het voorbeen vanzelf expressiever.”

 

Doortrainen

Hoewel Lily destijds gekocht is als investering door Scholten en haar moeder is het plan nu toch iets bijgesteld. “Ik zei: ‘Kom mam, we gaan ermee fokken.’ Als je zo’n mooie dressuurmerrie hebt met zoveel kracht vanuit het achterbeen, is het jammer om dat niet te doen. Ze is nu drachtig van Secret. Het plan is om haar nog iets verder door te trainen voor de CK, want de voorbereidingstijd voor deze keuring was erg kort. Ik had echt geen tijd, maar gelukkig wilde Gemma Rackwel met haar aan de slag. Na de keuring wordt ze zadelmak gemaakt en daarna mag ze de wei in. Kijken we volgend jaar weer verder!”