· 

‘Ratina Z wereldpaard met goddelijk lichaam’ (De Paardenkrant)

Piet Raijmakers en Ratina Z
Piet Raijmakers en Ratina Z

Er zijn van die wereldpaarden die vanwege hun prestaties en persoonlijkheid lang op het netvlies blijven staan. Ratina Z is zo’n merrie. Op 22 december 2010 werd ze ingeslapen. Wendy vroeg Piet Raijmakers naar zijn herinneringen in De Paardenkrant (29-12-2010).

 

“Ze is prachtig oud geworden”, reageert Piet Raijmakers op het overlijden van de legendarische Ratina Z. Het is een week geleden dat eigenaar Ludger Beerbaum en fokker Leon Melchior besloten om haar in te laten slapen op 28-jarige leeftijd. Het doet even zeer, maar in de herinneringen is ze nog springlevend bij Raijmakers die internationaal doorbrak met de dochter van G.Ramiro Z x Almé Z.

 

“Het is beter zo dan dat ze oud en stijf en gebrekkig dood moet gaan”, steekt Raijmakers van wal. “En alle respect voor Ludger. Hij behandelde haar tot op de laatste dag als een topspringpaard , niet als een oude fokmerrie. Ze stond nog altijd op ijzers. Draai er bandages om en ze knalt er op. Zo fit zag ze er op haar oude dag nog uit! Prachtig!”

 

Ratina Z en Raijmakers behoorden begin jaren negentig tot het Nederlandse ’dream team’. Samen met Egano (Jos Lansink) en Top Gun (Jan Tops) vormde ze de vaste kern op de grootste kampioenschappen, waarna ze in Duitse handen overging en haar successen met Ludger Beerbaum voortzette. De immense zegereeks begon met teamgoud en een individueel vierde plek op het EK in 1991, gefokt door teamgoud en individueel zilver op de Olympische Spelen in 1992. Met Beerbaum won ze in 1993 de wereldbekerfinale in Gothenburg, in 1994 teamgoud op het WK, in 1996 teamgoud op de Olympische Spelen en in 1997 team- en individueel goud op het EK. Naast menig Grote Prijs en landenwedstrijden, won ze in 1996 de Grand Prix van Aken. De plek waar ze als zeventienjarige in 1999 afscheid nam van de sport met een vijfde plaats in de hoofdrubriek.

 

“Als Ludger daar beter had gereden, had ze ook toen kunnen winnen. Ratina Z was een fenomeen. Ik wist het direct. Toen ik haar op negenjarige leeftijd voor het eerst reed bij Leon Melchior vertelde ik tegen mijn groom Billy: ‘Ik heb op het beste paard ter wereld gezeten’. Ik had vanaf de eerste seconde een klik met die knol. Ze was alleen niet te rijden. Ze trok de slofteugels kapot en ze wilde niet rechtsom. Ik liet het bit heel laag in de mond hangen, zodat ze de tong erover sloeg en op die manier had ik wat controle. Ze was niet alleen heet, ze had paniek. Zeshonderd kilo aan de kletter, maar ze was een fenomeen aan de lat!”, vertelt Piet Raijmakers.

 

Volgens de Brabander was Ratina Z op alle fronten ‘ongelooflijk goed’. “Weet je, ze had een goddelijk lichaam. Je hebt paarden die wel willen maar het fysiek niet kunnen. Maar zij kon alles. Het was een machine. Toen Ludger mij in Calgary vroeg hoe ze was, heb ik hem gezegd dat ze is zoals je haar altijd zag. Hij kocht haar van Melchior in 1992 zonder te proberen en zonder te keuren. Die merrie kreeg je niet kapot. Wat was ze speciaal! Door de hele dag met haar bezig te zijn, leerde ik hoe ik haar het beste kon rijden. Op maandag en dinsdag als ze nog wat moe was van concours probeerde ik haar wat bij te brengen. Ik was toen zelf 35 en ik weet zeker: als ik haar als twintigjarige te rijden had gekregen, dan had ze geen kans gehad. Dan had ik nooit haar zin gegeven. Toen dacht ik dat ik het allemaal wist, in tegenstelling tot nu”, lacht Raijmakers.

 

Ratina Z heeft haar genen doorgegeven via embryotransplantatie en op Stoeterij Zangerheide lopen nu drie klonen van haar rond. Piet Raijmakers speelt met een gedachte rond. “Wat zou ik graag één van die klonen willen hebben. Ratina heeft heel veel vrij gesprongen en ik zou haar kloon hetzelfde trainingprogramma door willen laten lopen. Om te kijken hoe dicht je bij Ratina kan komen… Wat zou dat interessant zijn…”

 

Bron: De Paardenkrant – Wendy Scholten